Rijden met een camper

Een camper is redelijk groot. Dat is op zich helemaal niet lastig, maar je moet wel rekening houden met de afmetingen, het 'uitzwaaien' van de achterzijde, de wegligging, gevoeligheid voor zijwind enz. Als je daar je rijgedrag op aanpast, dan is het geen enkel probleem. Ook is het aan te bevelen om bij smalle doorgangen of inparkeren iemand even mee te laten kijken buiten de camper.

Belangrijkste tip hierbij: doe rustig aan! Het is vakantie, dus niet jagen en in paniek raken als het smal wordt. Rustig rijden en de situatie kalm inschatten. Niet alleen om schade te voorkomen, maar vooral om de vakantie niet te bederven door pech of een ongeval!

Qua reisvoorbereiding is het goed om de route van tevoren uit te stippelen, zodat je niet verrast wordt door steile hellingen, zandpaden, lage doorgangen, smalle paadjes of dorpjes waar je niet kunt keren.
Zorg dat de kinderen hun gordels om hebben. Het is verleidelijk om 'even' door de camper te lopen. Je wilt niet weten wat er gebeurt als je op dat moment onverhoopt een ongeluk krijgt. Niet doen dus, maar stop even op een geschikte plek!

Checklist

Voordat je gaat rijden moet je een aantal zaken controleren. Niet alleen voor ons, maar ook om niet voor verrassingen komen te staan tijdens de rit:

 1. Zorg er voor dat de electriciteitskabel/haspel losgekoppeld is
 2. Zorg er voor dat alle kastjes en koelkast dicht en vergrendeld zijn
 3. Zorg dan alle spullen vastzitten, dat er geen lading kan gaan schuiven
 4. Sluit alle dakramen
 5. Sluit alle luiken aan de buitenkant
 6. Vul de watertank voor de reis
 7. Maak de vuilwatertank leeg

Controleer een aantal technische zaken:

 1. Oliepeil
 2. Koelvloeistofpeil
 3. Banden + spanning
 4. Verlichting
 5. Remwerking